Verslag van de 50Plus autoclubdag op 25 april 2018:

Verslag door Karin Kleinhout:

De bijbehorende foto’s vindt u onder : 

http://www.vriendenvansuzuki.nl/alle-fotos-van-de-50plus-autoclubdag-van-28-april-2018/

VERSLAG  DAGTOCHT  50 +  AUTOCLUB  OP  28  APRIL  2018.

We hadden deze keer weer voor een mooie dagtocht gekozen in de Kop van Noordholland, en wel per luxe touringcar van de Fa. Besseling.

Rond de klok van 8 uur kwamen de eerste leden al aan, het was droog, maar wel fris, goed voor een dagje weg.

Kwart over 9 vertrokken wij naar restaurant de Rijd in Nieuwe Niedorp voor de koffie/thee en heerlijk gebak. Was een hele uitdaging voor onze chauffeur Almar om het bruggetje over te komen, ( was de enige weg om bij het restaurant te komen) maar met behulp van een vriendelijke dorpsbewoner lukte het, we werden allerhartelijkst ontvangen door het personeel v.h. restaurant.

Om 11.30 gingen wij de boot in voor een schitterende tocht door de omgeving van Nieuwe Niedorp.

VERBINDINGSZONE TUSSEN NATUURRESERVAATJES

De Langereis is een belangrijke waterloop, een vaart met aan twee kanten een hoge kade en bebouwing. Een typisch staaltje Hollandse waterschapstechniek, met het waterpeil hoger dan het omringende land. Voor buitenlanders is die hoge waterstand nogal onbegrijpelijk, maar als Nederlander weet je dat je laaggelegen land droog kunt houden door het water omhoog te malen naar de zogenoemde “boezem”. Deze waterloop zorgt voor de verdere afvoer van het overtollige water, dat via een ingenieus stelsel van boezems en kanalen uiteindelijk op open water wordt “weggesluisd”(spuien) of weggepompt.

AFWATERING

De Langereis functioneert al sinds de 14e eeuw als een belangrijke afwatering van het gebied tussen Veenhuizen en Winkel/Aartswoud dat de algemene richting van de verkaveling aan beide zijden verschillend is. Dat komt omdat we op de grens staan van 2 grote verkavelingsblokken: de Niedorper Kogge en het Hoogwouder Ambacht( thans Vier Noorder Koggen). Dat gebied was ooit het hoogste punt in het veenlandschap en de Langereis was er als zodanig nog niet. In 14de-eeuwse geschriften wordt gesproken van een “Wisene”, maar dat is verbastering van “Wijzend”, een grensgebied tussen verkavelingsblokken. Door de ontwatering verdween het veen in de loop van de eeuwen en zakte de Wisene totdat het een diepe sloot was geworden.In 1539 werd besloten het overtollige water bij Aartswoud te spuien in de Zuiderzee. Hierdoor groef men een nieuw stuk sloot van de Langereis naar de Westfriese dijk. Maar omdat het water omhoog gebracht moest worden, was het ook nodig om ernaast flinke kades aan te leggen, daarom ligt de Langereis zo hoog. De Langereis was daardoor een belangrijke waterloop geworden en tevens goed te bevaren. Bovendien liepen er op beide kades wegen, die vervoer over land mogelijk maakten. Hierdoor besloten veel bewoners van de polders hun huizen aan weerszijden van de Langereis te bouwen. Er staan nog enkele mooie oude stolpboerderijen.

RUILVERKAVELING

De Langereis speelt ook een rol in het ruilverkavelingsgebied De Gouw, het laatste landinrichtingsproject in West-Friesland, afgerond in 2010. Daarin vormt de sloot de Langereis een smal onderdeel van de door het rijk aangewezen Ecologische Verbindingszone, die versnipperde stukjes natuur aan elkaar moet koppelen. Om deze strook meer ruggegraat te geven, staken zeven bij het landschap en de natuur betrokken instanties in Noord-Holland de koppen bij elkaar en maakten een plan van aanpak.

Er zijn afspraken gemaakt over de inrichting, het beheer en het onderhoud van een rietoever, verschillende moerassige gebiedjes aan de Langereis en zogeheten faunapassages. Met als gevolg een betere verbindingszone tussen verschillende geisoleerde natuurreservaatjes in De Gouw zoals de Weelpolder en de Lage Hoek.

 Na de boottocht stond er voor ons een overheerlijke koffietafel klaar. ( zie foto elders).

 In de middag vertrokken wij naar het plaatsje Winkel, naar het Klein Kremlin.

Even de kasteelachtige toegangspoort door en je bent in een andere wereld.

Ger Leegwater, brengt zijn fantasie tot leven. Vanaf zijn 40e begon Ger met de bouw van een follypark van 1 hectare in zijn achtertuin. Met antieke bouwmaterialen vormt Ger bijzondere bouwwerken, geïnspireerd door de Italiaanse en Russische Barok. Het hoogste bouwwerk is  10 meter, bij Ger moet alles groot zijn, zo ook de beelden, die een plaats hebben gekregen in en om de bouwwerken .Ger heeft veel gelezen over de verschillende bouwstijlen en kunststromingen en heeft zodoende veel kennis opgedaan!

Geïnspireerd door de Russische Barok, ging Ger in zijn achtertuin helemaal los .Met wat fantasie en zijn gouden handen bouwde hij in de loop der jaren een heus Kremlin van o.a. bouwafval, tegels, stenen. stoepranden, rioolbuizen groot en klein en veel metaal .Ger heeft zelf methodes bedacht om al het materiaal omhoog te hijsen.

Het Kremlin is een citadel binnen de muren van een stad. Het Kremlin aan het Rode plein is de bekendste. Opvallend aan een Kremlin zijn de uivormige koepels Het Russische paleis van Ger is helemaal compleet, incl. deze karakteristieke koepel.

Onder de gebouwen van het Nederlandse Kremlin bevinden zich:

De Michaelkapel ( een trouwkapel)

De Muziekmuur

Het Amfitheater

Het Winterpaleis

 Naast de vele gebouwen bevat het Klein Kremlin ook een aantal beelden zoals:

Sint Joris

Aartsengel Michael

Orpheus

Bachus

Vrijstaande torens

 De Neptunusfontein is echter het pronkstuk, waar alle ervaringen én vaardigheden samen komen. In het midden staat een obelisk, omringt door Mythologische Figuren, zoals een Triton en Pegasus. Een zeer boeiende expositie wat veel indruk heeft gemaakt!

Aan het einde van de middag bracht de bus ons naar Volendam, waar de middag werd afgesloten met de borrel en lekkere hapjes.

Ook hadden Lex en ik  voor Marijke en Peter een fotoboek samengesteld uit de afgelopen 10 jaar “ 50 + autoclub/ voorheen Vrienden van Suzuki”.  voor hun verdienste , het meedenken, de centjes beheren etc.  Het was een duik in de geschiedenis van ons foto-archief. We hebben de leukste én grappigste foto’s uitgezocht.

Rond de klok van 19.00 uur arriveerden wij na een zeer geslaagde dag weer bij de opstapplaats “de Witte Bergen ’in Eemnes.

Wij hadden de indruk dat al onze gasten een fijne en gezellige dag hebben gehad.

Ook bedank ik mijn nichtjes en hun vriendinnen dat zij onze gasten waren.

Wij konden als bestuur de dag afsluiten met 5 nieuwe leden! Geweldig!

Lex bedankte al onze leden voor hun aanwezigheid, en wenste allemaal een goede thuisreis  en hoopt iedereen weer te zien op 1 september a.s. (De datum van de najaars 50Plus autoclubdag is inmiddels gewijzigd in 25 augustus 2018 (red.))

Ook dank voor onze chauffeur Almar die ons voortreffelijk heeft rond  gereden.

 Hoofddorp, 28 april 2018

Karin Kleinhout- van Ossenbruggen,

Secretaris 50 + autoclub