Verslag Vriendendag 10 september 2016

Verslag van de “Vriendendag van de 50Plus autoclub” op   10 september 2016:

p1190681

Het ochtendprogramma:

De provincie Noord-Brabant  was  ook dit keer het toneel van onze najaars vriendendag.Wij begonnen onze dag in Den Dungen, het was een schitterende warme zomerdag.Dit keer waren wij te gast bij  museum ’t Brabants  Leven.

Rond de klok van 10.00 uur waren de meeste vrienden al gearriveerd in het zo  gezellige Brabant. Wij werden ontvangen in een gezellige boeren schuur, vol gehangen met allerlei  gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden.

p1190690Wij werden ontvangen in een gezellige boeren schuur, vol gehangen met allerlei gebruiksvoorwerpen uit vervlogen tijden. Heerlijk 2x koffie / thee met een snee krentenbrood ( extra gevuld) en speculaas, een goed begin voor de excursie.

Dit is het verhaal van twee mensen waar de tijd heeft stil gestaan.

Jo en Riek verzamelen al sinds 50 jaar spullen van vroeger.Ze noemen het een museum maar het is een levensmissie, zoiets hebben wij nog nooit gezien.

Net buiten het dorp Den Dungen ( bij Den Bosch) ligt deze ongelooflijke wereld van 40 ambachten en beroepen van vroeger……..er waren wel 10 gebouwen vol! Het begon allemaal zo’n  50 jaar geleden toen Jo en Riek trouwden.

p1190692

Voor die tijd moesten alle verdiende guldens worden afgegeven bij de ouders thuis, zelfs op de maandagavond voor het trouwen moest de hele portemonnee nog op tafel bij de ouders worden omgekeerd. Ze zijn echt begonnen met niks!

Nu is dat geheel anders! De rondleiding duurt bijna 2 uur en dan is Jo er nog maar globaal doorheen gevlogen. Hij zegt nooit UHH….. want daar heeft ie geen tijd voor. Alles wordt grotendeels verstaanbaar op z’n Brabants verteld, maar door het taaltje moet je wel heel goed opletten. De rondleiding gaat zelfs door de huis, woon- en slaapkamer van Jo en Riek waar ze zelf ’s nachts nog in de bedstee slapen……net als vroeger!

In het begin van de rondleiding zeggen mensen vaak:” Mijnheer u gaat er wel vlug doorheen”, maar dan zegt Jo altijd: Maar jullie weten niet hoeveel er nog komt……ik wel!”

Het is zoveel en zo netjes opgesteld, daar zijn geen woorden voor “Het is gewoon onvoorstelbaar.En Riek, doe jij al die spullen nou ook nog af en toe eens afstoffen?’                  Nee hoor, daar begin ik nie an, ik doe gewoon bloazen…..hahaha!  Wij hebben o.a. een snoep( winkel),  smederij, fietsenwinkel/ werkplaats, schooltje, ziekenhuisapparatuur van 100 jaar geleden, slagerij etc. etc. en nog veel meer gezien, alles keurig opgesteld, maar alles vol gestouwd met gebruiksvoorwerpen

p1190704Na deze boeiende ochtend met veel indrukken togen wij naar Berlicum  voor het middag-programma.

Rond het middaguur waren wij te gast bij KAMELENMELKERIJ SMITS.

KAMELENMELKERIJ SMITS.

Ná de lunch  gingen wij de stallen bezichtigen.

p1190717

Frank Smits heeft een heel erg leuk bedrijf, een kamelenmelkerij! Het begon allemaal toen hij in een studentenflat woonde en naast het gebouw een stukje braakliggend terrein zag. Hij belde zonder aarzeling de gemeente van Den Bosch om te vragen of hij daar kamelen mocht houden om te melken.

Bij de gemeente Den Bosch dachten ze waarschijnlijk dat het om een grap ging en dat hij dat nooit zou doen want ze gaven een vergunning af waarop expliciet stond dat Frank er alleen kamelen mocht neerzetten. Maar hij deed het écht! En in de studentenflat was hij natuurlijk de held van het jaar.

p1190721

Het is de enige kamelenmelkerij van Europa en de melk van deze boerderij is de enige die legaal verkocht mag worden in de EU.

Naast dat de kamelenmelk in Nederland verkocht wordt, wordt het ook naar o.a. het Verenigd Koninkrijk, Belgie, Duitsland, Oostenrijk en Zweden geexporteerd.

Ná de lunch  gingen wij de stallen bezichtigen.

HISTORIE

Volgens de Voedsel en landbouworganisatie van de Verenigde Naties ( FAO)  is kamelenmelk een van de gezondste dierlijke melksoorten.

De FAO stimuleert dan ook de productie van kamelenmelk.

In 2006 zijn 3 kamelen van één van de Canarische eilanden in Den Bosch gearriveerd. Na een bootreis van 5 dagen zijn de dieren met een , speciaal voor het vervoer van kamelen ingerichte trailer, vanuit Spanje naar Nederland gereden.In het voorjaar van 2007 werden de eerste kalfjes geboren, Sindsdien is kamelenmelk in Nederland verkrijgbaar.Er zijn al meer dan 85 kamelen.

 HET  DOEL

Het eerste doel van het kamelenmelk project was om te onderzoeken of het mogelijk was kamelen machinaal te melken en de afzet mogelijkheden in kaart te brengen. En dat is gelukt! Het melken van de kamelen gaat met behulp van een machine die Frank Smits, zelf heeft uitgevonden. De dieren worden nu dus met een speciaal aangepaste koeien-melkmachine gemolken.

De melk wordt in zijn natuurlijke vorm verkocht maar wordt ook verwerkt tot andere producten en is op meerdere locaties in Nederland verkrijgbaar.

BEDRIJFSFILOSOFIE

Op de kamelenboerderij staan de volgende punten centraal: Welzijn van de dieren

Innovatie

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Wetenschappelijke verantwoordelijkheid

WELZIJN VAN DE DIEREN

Kamelen zijn zeer intelligente dieren met een goed geheugen. Het is een vriendelijk dier dat onvriendelijk gedrag afstraft.

Het is dan ook belangrijk om goed met de dieren om te gaan. Op de melkerij wordt regelmaat nagestreefd voor de dieren. Tijdens het melken moet het ook rustig zijn in de stal om zoveel mogelijk stress te voorkomen.

 

p1190743

INNOVATIE

Melken van kamelen in Nederland en Europa is nieuw. Kamelenmelkerij Smits heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Zo blijven ze nieuwe producten ontwikkelen van melk, maar ook voor de bezoekers zoeken ze steeds naar nieuwe en innovatieve activiteiten. Zo blijft het concept van de melkerij voor iedereen aantrekkelijk.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORDELIJKHEID

De kameel is een vriendelijk, goed aaibaar dier, dat onvriendelijk gedrag afstraft. Er wordt dan ook geleerd om op een juiste manier met dieren om te gaan. Zo leren kinderen bijvoorbeeld spelenderwijs het belang van “relaties”en “zorgen voor”en volwassenen leren een leiderschapspositie in te nemen.

WETENSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID

Kamelenmelk staat veel dichter bij moedermelk dan andere melksoorten en staat symbool voor natuur en gezondheid. Zo zijn er door verschillende instituten en universiteiten al veel onderzoeken gedaan naar de gezondheidseffecten van kamelenmelk voor verschillende aandoeningen.

ALTERNATIEF VOOR  KOEMELK

p1190730

Sommige mensen drinken geen koemelk. Kamelenmelk zou een goed alternatief zijn voor deze mensen. De smaak van kamelenmelk is vergelijkbaar met die van koemelk. Kamelenmelk is 100% koemelkeiwit vrij, en bevat alleen maar kamelenmelkeiwitten. Deze eiwitten dragen bij tot een groei van de spiermassa en de instandhouding van de spiermassa en de botten. Kamelenmelk is een bron van calcium dit draagt bij tot een normale bloedstolling.

Calcium draagt bij tot een normaal energielevering metabolisme

Calcium draagt bij tot een normale werking van de spieren

Calcium draagt bij tot een normale neurotransmissie

Calcium draagt bij tot de normale werking van spijsverteringsenzymen

Calcium speelt een rol in het proces van celdeling en – specialisatie

Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten

Calcium is nodig voor de instandhouding van normale tanden.

Na op deze speciale middag de kamelen gezien, geaaird en gehoord te                                              hebben sloten wij rond de klok van 15.30 uur vanwege het  warme weer af op het terras.

Onder het genot van een drankje naar keuze met een bitter garnituur was deze (geslaagde) dag ten einde.

De voorzitter bedankte alle “vrienden”voor hun komst, wenste ieder een goede terugreis en sprak de hoop uit iedereen in 2017 weer in goede gezondheid te mogen begroeten.

Karin

Karin Kleinhout van Ossenbruggen

Secretaris/reiscoördinator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder op blz.24